Učitelji

 

Učitelji v Baletni šoli Stevens so pristaši ruske šole poučevanja baleta. Pri svojem pedagoškem delu vključujejo načela metode Legat, poimenovane po ruskem baletniku in pedagogu Nikolaju Legatu (1869 –1937). Ta je skupaj z ženo Nadine v sredini 30. let prejšnjega stoletja v Londonu ustanovil svojo baletno šolo. V njej so se izobraževala mnoga velika baletna imena preteklosti.

Učitelji so zelo skrbni pri izbiri in vrstnem redu vaj treninga učencev. Vaje so izbrane tako, da ogrejejo telo brez napora in prisile ter s tem zmanjšajo možnosti poškodb. Poleg tega so zasnovane tako, da od plesalca zahtevajo miselno zbranost, saj učitelji niso pristaši dolgočasnega ponavljanja istih vaj. 

Poleg Nene Vrhovec  Stevens in Andrewa Johna Stevensa v Baletni šoli poučujejo njune učenke.

Nena Vrhovec Stevens

Srednjo baletno šolo v Ljubljani je zaključila pri šestnajstih letih in takoj prejela angažma v baletnem ansamblu SNG Opera in balet Ljubljana. Za vlogo Julije v baletu Romeo in Julija ter naslovno vlogo v baletu Bela košuta je leta 1990 kot mlajša solistka prejela nagradi Prešernovega sklada. Leta 1996 je prejela naziv prve solistke baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana. Plesala je solistične vloge v mnogih baletih: Ples kadetov (Učenka), Sneguljčica, Giselle (Giselle, Mirta), Carmen (naslovna vloga), Hrestač (Klara), A-Deus (Costanza), Žar ptica, Tartini (Dekle), Ana Karenina (naslovna vloga), Dom Bernarde Albe (Adela), Romeo in Julija (Julija), Bela košuta (Aili), Lepa Vida (naslovna vloga), Coppelia na Montmartru, Ljubezenski duet, Madrigal, Preludij poletju in Prepetuum, Enigma Gallus, Tatinska sraka, Epitaf za Srečka Kosovela, Lepotica in zver. Društvo baletnih umetnikov Slovenije je februarja 2012 Neni Vehovec Stevens podelilo posebno strokovno nagrado Lydie Wisiakove ob zaključku njene izjemne profesionalne umetniške baletne kariere v Slovenskem narodnem gledališču Opera in Balet Ljubljana.

Nena svoje bogate izkušnje, ki jih je pridobila na odrskih deskah kot primabalerina, z veliko predanostjo prenaša učenkam in učencem. Poučuje že od leta 2000 dalje in je s svojim vrhunskim znanjem ter sproščenim pristopom izjemna baletna pedagoginja in mentorica. Ima tudi diplomo za učitelja baleta po Legat sistemu. Njene učenke, ki so nadaljevale šolanje na slovenskih srednjih baletnih šolah, so na tekmovanjih posegale po najvišjih mestih. Nena sodeluje tudi pri koreografiranju in pripravi lastnih produkcij Baletne šole Stevens.

Več njenih učenk svojo pot nadaljuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Ena od učenk, Nika Ferjan, je bila sprejeta na baletno šolo John Neumeier v Hamburgu (School of the Hamburg Ballet John Neumerier).

Lucija Danilov
Danilov.JPG

Z baletom je pričela že pri šestih letih v Baletni šoli Stevens pod vodstvom Nene Vrhovec Steven in Andrewa Johna Stevensa. Do sedaj je opravila vse izpite Fundacije Legat, vključno z izpitom za poučevanje nižjih razredov baleta. Udeležila se je več poletnih baletnih seminarjev, kjer baletna šola Stevens gosti vrhunske pedagoge. Na naših predstavah pleše zahtevne in pomembne vloge. Slovenijo in baletno šolo Stevens zastopa na različnih slovenskih (tekmovanje mladih slovenskih baletnih plesalcev - Temsig) in mednarodnih tekmovanjih (Dance World Cup, European Championship - A.S.D.U), festivalih (Sussex festivala v Veliki Britaniji) ter priložnostnih proslavah. Mednarodnega tekmovanja Dance World Cup se je udeležila že štirikrat (Avstrija, Velika Britanija, Romunija, Jersey), in sicer tako v solističnih kot skupinskih kategorijah.Zelo uspesno je opravila vse stopnje izpitov Legat sistema in prav tako tudi izpit za poucevanje nizje stopnje razredov. Zdaj pa svoje znanje in izkušnje z največjim veseljem predajala na mlajše učenke in učence baletne šole Stevens ter koreografira krajse baletne tocke. Lucija je sicer uspešna študentka Ekonomske fakultete v Ljubljani, letos pričenja z magistrskim študijem, in še vedno aktivna balerina Baletne šole Stevens.

Andrew John Stevens

Rodil in izšolal se je v Veliki Britaniji. Kot priznan baletni solist je plesal v raznih mednarodnih baletnih gledališčih v več kot 20-ih državah, med katerimi so najpomembnejša Kraljevi balet iz Flandrije (Belgija), Kraljevi balet iz Valonije (Belgija), Nemška opera iz Rena, Il Balletto di Venezia (Benetke, Italija), Badische Staatstheater Karlsruhe (Nemčija) in SNG Opera in balet Ljubljana. Plesal je v več kot 100 različnih baletnih produkcijah in sodeloval z več kot 40 koreografi. Bil je tudi asistent koreografov in pedagog v SNG Opera in balet Ljubljana.

Po 25-letni plesni karieri se je odločil, da svoje odlično znanje in bogate izkušnje prenese na učenke in učence, ter pričel tudi s koreografiranjem. Ustvaril je veliko celovečernih baletnih predstav, nekaj krajših miniatur za Društvo baletnih umetnikov Slovenije in baletnih vložkov. Andrew pripravlja koreografije za lastne produkcije Baletne šole Stevens. Na poletnih baletnih seminarjih, ki jih organizira Baletna šola Stevens, že tradicionalno poučuje klasični duet (pas de deux), kar je velika posebnost v slovenskem prostoru. Ima tudi diplomo za učitelja baleta po Legat sistemu.

Njegove koreografije so na letošnjem Evropskem plesnem pokalu v Udinah požele velik uspeh, dosegle so tudi najvišja mesta.

 

Urša Jaklič
Jaklič.JPG

V čarobni svet baleta je prvič vstopila pri petih letih, kjer je v Baletni šoli Stevens prvič zaplesala pod mentorstvom Nene Vrhovec Stevens in Andrewa Johna Stevensa. Do sedaj je opravila že vse izpite Fundacije Legat, v oktobru pa je opravila še zaključni izpit. Redno se udeležuje poletnih baletnih seminarjev, kjer Baletna šola Stevens gosti vrhunske pedagoge. Slovenijo in Baletno šolo Stevens zastopa na različnih mednarodnih tekmovanjih (tekmovanje A.S.D.U. v Avstriji, kjer je letos z duetom, dvema skupinskima točkama in kvartetom dosegla visoke rezultate; tekmovanje v Spittalu, Dance Worl Cup, Sussex festival v Veliki Britaniji) ter priložnostnih proslavah. Mednarodnega tekmovanja Dance World Cup se je do sedaj udeležila že trikrat (Romunija, Jersey in Nemčija) in sicer v različnih kategorijah.
Svoje znanje, izkušnje in strast do plesa, bo zdaj z veseljem prenašala na mlade navdušene plesalke Baletne šole Stevens. Urša je sicer letos pričenja s študijem na Pedagoški fakulteti.

Brina Knific
Brina_ucitelji.jpg

Z baletom je pričela pri petih letih, ko je v Baletni šoli Stevens prvič zaplesala pod mentorstvom Nene Vrhovec Stevens in Andrewa Johna Stevensa. Do sedaj je opravila že vse izpite Fundacije Legat. Redno se udeležuje poletnih baletnih seminarjev, kjer Baletna šola Stevens gosti vrhunske pedagoge. Slovenijo in Baletno šolo Stevens zastopa na različnih mednarodnih tekmovanjih, Dance World Cup, European Championship-A.S.D.U. Mednarodnega tekmovanja Dance World Cup se je do sedaj udeležila že trikrat (Romunija, Jersey in Nemčija), European Championship-A.S.D.U pa dvakrat (Spital in Tržič), in sicer v različnih kategorijah.

Brina je sicer dijakinja četrtega letnika Waldorfske gimnazije Ljubljana.