top of page

Učitelji

 

Učitelji v Baletni šoli Stevens so pristaši ruske šole poučevanja baleta. Pri svojem pedagoškem delu vključujejo načela metode Legat, poimenovane po ruskem baletniku in pedagogu Nikolaju Legatu (1869 –1937). Ta je skupaj z ženo Nadine v sredini 30. let prejšnjega stoletja v Londonu ustanovil svojo baletno šolo. V njej so se izobraževala mnoga velika baletna imena preteklosti.

Učitelji so zelo skrbni pri izbiri in vrstnem redu vaj treninga učencev. Vaje so izbrane tako, da ogrejejo telo brez napora in prisile ter s tem zmanjšajo možnosti poškodb. Poleg tega so zasnovane tako, da od plesalca zahtevajo miselno zbranost, saj učitelji niso pristaši dolgočasnega ponavljanja istih vaj. 

 

Nena Vrhovec 

Srednjo baletno šolo v Ljubljani je zaključila pri šestnajstih letih in takoj prejela angažma v baletnem ansamblu SNG Opera in balet Ljubljana. Za vlogo Julije v baletu Romeo in Julija ter naslovno vlogo v baletu Bela košuta je leta 1990 kot mlajša solistka prejela nagradi Prešernovega sklada. Leta 1996 je prejela naziv prve solistke baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana. Plesala je solistične vloge v mnogih baletih: Ples kadetov (Učenka), Sneguljčica, Giselle (Giselle, Mirta), Carmen (naslovna vloga), Hrestač (Klara), A-Deus (Costanza), Žar ptica, Tartini (Dekle), Ana Karenina (naslovna vloga), Dom Bernarde Albe (Adela), Romeo in Julija (Julija), Bela košuta (Aili), Lepa Vida (naslovna vloga), Coppelia na Montmartru, Ljubezenski duet, Madrigal, Preludij poletju in Prepetuum, Enigma Gallus, Tatinska sraka, Epitaf za Srečka Kosovela, Lepotica in zver. Društvo baletnih umetnikov Slovenije je februarja 2012 Neni Vehovec Stevens podelilo posebno strokovno nagrado Lydie Wisiakove ob zaključku njene izjemne profesionalne umetniške baletne kariere v Slovenskem narodnem gledališču Opera in Balet Ljubljana.

Nena svoje bogate izkušnje, ki jih je pridobila na odrskih deskah kot primabalerina, z veliko predanostjo prenaša učenkam in učencem. Poučuje že od leta 2000 dalje in je s svojim vrhunskim znanjem ter sproščenim pristopom izjemna baletna pedagoginja in mentorica. Ima tudi diplomo za učitelja baleta po Legat sistemu. Njene učenke, ki so nadaljevale šolanje na slovenskih srednjih baletnih šolah, so na tekmovanjih posegale po najvišjih mestih. Nena sodeluje tudi pri koreografiranju in pripravi lastnih produkcij Baletne šole Stevens.

Več njenih učenk svojo pot nadaljuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Ena od učenk, Nika Ferjan, je bila sprejeta na baletno šolo John Neumeier v Hamburgu (School of the Hamburg Ballet John Neumerier).

Nena je prejemnica nagrade Lydie Wisiakove za življenjsko  delo (2023).

Luka Maj Špenko

S sedmimi leti je začel obiskovati Baletno šolo Stevens, kjer v baletni skupini pod vodstvom Nene Vrhovec Stevens pleše še danes. Tam se je prvič spoznal z gledališčem in plesnimi nastopi. Vsako leto je zelo uspešno opravil program klasičnega baleta in se udeleževal poletnih baletnih seminarjev, kjer ga je Andrew Stevens spoznal s plesom v dvoje »Pass de deux«. V produkcijah naše šole pleše mnoge nosilne in solistične moške vloge (Pepelka, Hrastač, Coppelia …), sodeluje tudi pri pripravi produkcij baletne šole s poučevanjem sodobnega plesa. Kot plesalec Baletne šole je večkrat tekmoval na tekmovanju Dance world Cup, Sussex festivalu (2016) in na evropskem prvenstvu v Avstriji (Spittal an der Drau).

Leta 2019 je zaključil Srednjo vzgojiteljsko šolo, gimnazijo in umetniško gimnazijo Ljubljana (SVŠGUGL),  plesna smer – sodobni ples. Sodeloval je na produkcijah umetniške gimnazije (Intervju z mAno, Tema in variacija, Entropija in Tok misli) pod vodstvom plesnih mentorjev A. Rauch Podrzavnik, D. Teropšič, M. Delak, N Fajdiga, N. Tovirac, P. Pikalo, S. Ožbolt, V. Osojnik.

Plesne predstave, na katerih je sodeloval, so na Festivalu mladih Transgeneracije prejele nagrado za najboljšo plesno predstavo, na festivalu Živa pa zlato priznanje. Prav tako je nastopal na festivalu Corpus v Celju, ustvarjal in nastopil v predstavi Europeana (Erasmus+), mjuziklu Božja pravica in Duo Carbonara. V okviru gimnazije je v Cankarjevem domu nastopal v paru v operi za mlade »Všeč si mi«.

Izobraževanje nadaljuje na Fakulteti za šport v programu športnega treniranja – smer ples. Prav tako se udeležuje dodatnega izobraževanja v Poletnih plesnih šolah (JSKD) v veščinah različnih vrst sodobnih in modernih tehnik plesa (Contemporari dance, pure Cunningham, Contemporary acrobatics, Graham Technique …).

Svoje plesne izkušnje in znanje z velikim veseljem prenaša na učence pri urah sodobnega plesa. To bi rad delal še naprej.

bottom of page