Poletni baletni seminar

Poletni baletni seminar bo letos za mlajšo skupino potekal od 11. - 15. 8. 2020, za starejše pa od 17. - 21. 8. 2020

Gostja letošnjega seminarja bo Nina Noč, na klavirju pa pianistka Tina Mauko.

PROGRAM SEMINARJA
  • Klasični baletni pouk

  • Pas de deux

  • Vaje na konicah

  • Solo variacije

Ob zaključku bodo udeleženci pripravili predstavitev dela na seminarju,

dneva odprtih vrat bosta 15. in 21. 8. 2020.

CENA SEMINARJA
 

170€ za 5 dni (DDV je vključen v ceno)

Kotizacijo nakažite na poslovni račun pri NLB d.d: 02021-0089782627

 

V ceno je vključen petdnevni pouk v vseh programih. Prijava je potrjena

z vplačilom akontacije, ki znaša 75 EUR, najkasneje do 30. 6. 2020.

Razliko plačate najkasneje do 30. 7. 2020.

INFORMACIJE

Nena Vrhovec Stevens na tel.  01/362-16-17 ali 031/735-805.

PRIJAVE

Na seminar se prijavite z elektronsko prijavnico.

 

Prijave sprejemamo do 30. 6. 2020.

 

V primeru pisne odpovedi vračamo plačane akontacije po naslednjem ključu:

- do 30 dni pred začetkom seminarja: 90% vplačanega zneska

- do 14 dni pred začetkom seminarja: 50% vplačanega zneska

- do 7 dni pred začetkom seminarja: 20% vplačanega zneska

Sedem dni pred začetkom seminarja in v času po zaključku seminarja denarja ne vračamo.

 

 

UčITELJI NA SEMINARJU

NINA NOČ, rojena 30. junija 1994 v Mariboru, je leta 2013 v istem mestu z odliko zaključila izobraževanje na Konservatoriju za glasbo in balet. Že kot dijakinja je za leto 2012 prejela diplomo dr. Romana Klasinca za predanost baletu, trud in dosežene uspehe na tekmovanjih v Sloveniji in zunaj meja.

V času šolanja se je udeležila tudi mednarodnih baletnih tekmovanj, ESDU Poreč, kjer je dvakrat osvojila 3. mesto, uvrstila se je na tekmovanje v Helsinkih, na mednarodno tekmovanje v Zagrebu, kjer je prejela zlato medaljo in Slovensko narodno tekmovanje, kjer je osvojila leta 2011 bronasto plaketo, leta 2013 pa zlato plaketo in 2. nagrado. 

Junija 2013 je opravila avdicijo v SNG Opera in balet Ljubljana ter avgusta 2013 postala članica baletnega ansambla. V poletnih mesecih se je udeleževala različnih seminarjev in tudi tekmovanja Mia Čorak Slavenska, na katerem je leta 2014 prejela srebrno medaljo.

Plesala je glavne vloge v baletnih predstavah: Trnuljčica (Aurora), Coppelia (Svanhilda), Hrestač (Klara) in Labodje jezero (Odette/ Odile).

V omenjenih baletih je večkrat plesala tudi druge vloge, na primer Modro ptico v Trnuljčici, Kitrijino prijateljico v Don Kihotu, bila je ena od prijateljic v Coppeliji, Princeska, pas de six, eden izmed velikih labodov v Labodjem jezeru, odplesala je Kitajski ples v Hrestaču in Kalopo v Orfični himni.

Leta 2015 je prejela priznanje Društva baletnih umetnikov Slovenije za profesionalni vstop v svet baletne umetnosti in v spodbudo za nadaljnjo umetniško pot.

Leta 2018 je postala solistka in prejela nagrado Lydie Wisiakove za izjemne dosežke na področju baletne umetnosti v Sloveniji v obdobju zadnjih treh let: za vlogi Odete in Odilev Labodjem jezeru ter za vlogo Klare v baletu Hrestač – Božična zgodba, v produkciji Baleta SNG Opera in balet Ljubljana. V obrazložitvi prejete nagrade je med drugim poudarjeno, da je na slovenskih baletnih odrih zažarela nova zvezda, ki predstavlja nadaljevanje bogate, 100-letne domače baletne tradicije. Nina Noč je predana nenehnemu  iskanju dodatne vrednosti, saj se ne zadovolji z zgolj enim uspehom, ampak strmi h nenehnemu napredku in iz predstave v predstavo dokazuje svojo kontinuirano umetniško in tehnično rast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MANCA TORKAR je svoje prve baletne korake pri Baletni šoli Stevens pod mentorstvom Nene Vrhovec Stevens in Andrewa Johna Stevens naredila pri ranih šestih letih. Z visoko oceno je opravila tudi izpite in tečaj za mladega učitelja mednarodne fundacije Legat. Redno se je udeleževala tudi poletnega baletnega seminarja, kjer je baletna šola Stevens gostila vrhunske pedagoge. Na baletnih predstavah pleše glavne in zahtevne vloge. Slovenijo je zastopala na petih mednarodnih tekmovanjih Dance World Cup v gostojočih državah (Avstrija, Anglija, Portugalska, Jersey, Nemčija) in se tudi pokazala kot koreografinja z šterimi točkami na zadnjih dveh tekmovanjih (Romunija in Nemčija). Na mednarodnem tekmovanju v Špitalu leta 2018 pa je tudi dosegla prvo mesto s svojo točko, ter osvojila pokal za najboljšo koreografijo celotnega tekmovanja. Šolsko leto 2017/18 je preživela na izobraževanju v tujini (Danska in ZDA) in s tem pridobila znanje o še drugih zvrsteh plesa, katere bo sedaj z veseljem delila z svojimi soplesalci in mlajšimi učenkami. Manca pa je sicer študentka tretjega letnika ekonomske fakultete.

NENA VRHOVEC STEVENS je Srednjo baletno šolo v Ljubljani zaključila pri šestnajstih letih in takoj prejela angažma v baletnem ansamblu SNG Opera in balet Ljubljana. Za vlogo Julije v baletu Romeo in Julija ter naslovno vlogo v baletu Bela košuta je leta 1990 kot mlajša solistka prejela nagradi Prešernovega sklada. Leta 1996 je prejela naziv prve solistke baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana. Plesala je solistične vloge v mnogih baletih: Ples kadetov (Učenka), Sneguljčica, Giselle (Giselle, Mirta), Carmen (naslovna vloga), Hrestač (Klara), A-Deus (Costanza), Žar ptica, Tartini (Dekle), Ana Karenina (naslovna vloga), Dom Bernarde Albe (Adela), Romeo in Julija (Julija), Bela košuta (Aili), Lepa Vida (naslovna vloga), Coppelia na Montmartru, Ljubezenski duet, Madrigal, Preludij poletju in Prepetuum, Enigma Gallus, Tatinska sraka, Epitaf za Srečka Kosovela, Lepotica in zver. Društvo baletnih umetnikov Slovenije je februarja 2012 Neni Vehovec Stevens podelilo posebno strokovno nagrado Lydie Wisiakove ob zaključku njene izjemne profesionalne umetniške baletne kariere v Slovenskem narodnem gledališču Opera in Balet Ljubljana.

Nena svoje bogate izkušnje, ki jih je pridobila na odrskih deskah kot primabalerina, z veliko predanostjo prenaša učenkam in učencem. Poučuje že od leta 2000 dalje in je s svojim vrhunskim znanjem ter sproščenim pristopom izjemna baletna pedagoginja in mentorica. Ima tudi diplomo za učitelja baleta po Legat sistemu. Njene učenke, ki so nadaljevale šolanje na slovenskih srednjih baletnih šolah, so na tekmovanjih posegale po najvišjih mestih. Nena sodeluje tudi pri koreografiranju in pripravi lastnih produkcij Baletne šole Stevens.

 

ANDREW JOHN STEVENS se je rodil in izšolal v Veliki Britaniji. Kot priznani baletni solist je plesal v raznih mednarodnih baletnih gledališčih v več kot 20-ih državah, med katerimi so najpomembnejši Kraljevi balet iz Flandrije (Belgija), Kraljevi balet iz Valonije (Belgija), Nemška opera iz Rena, Il Balletto di Venezia (Benetke, Italija), Badische Staatstheater Karlsruhe (Nemčija) in SNG Opera in balet Ljubljana. Plesal je v več kot 100 različnih baletnih produkcijah in sodeloval z več kot 40 koreografi. Bil je tudi asistent koreografov in pedagog v SNG Opera in balet Ljubljana. Po 25 letni plesni karieri se je odločil, da svoje odlično znanje in bogate izkušnje prenese na učenke in učence ter pričel tudi s koreografiranjem. Ustvaril je veliko celovečernih baletnih predstav, nekaj krajših miniatur za Društvo baletnih umetnikov Slovenije in baletnih vložkov. Andrew pripravlja koreografije za lastne produkcije Baletne šole Stevens: Pepelka, Sneguljčica, Hrestač, Coppelia, Štirje letni časi, Karneval živali, Peter in volk, Barve, Concerto… Na poletnih baletnih seminarjih, ki jih organizira Baletna šola Stevens, že tradicionalno poučuje klasični duet (pas de deux), kar je velika posebnost v slovenskem prostoru. Ima tudi diplomo za učitelja baleta po Legat sistemu.

PIANISTKA

 

 

 

dnevno pravljico- Čarobni vžig, ki je napolnila dvorane Cankarjevega doma, Mestnega muzeja in Križank. Kot finale trodnevnega ciklusa, je 25. oktobra 2008 v Slovenski Filharmoniji izvedla večer lastnih skladb, kjer jo je podprlo 24 priznanih slovenskih glasbenikov. V aprilu 2009 je na Zagrebškem glasbenem bienalu moderne glasbe, ansambel MD7 (umetniški vodja- Pavel Mihelčič) pod taktirko Steven Loy-a izvedel njeno noviteto- SENCE, in ponovno v juliju na festivalu Ljubljana. V tem obdobju se je zvrstilo mnogo koncertov, od opere- Železna gora (libreto- Dušan Šarotar), ki je posneta za RTV- SLO1, akademskega koncerta tolkalistov v Veliki dvorani Slovenske flharmonije, Capricca za Ano (za klavir) v isti dvorani filharmonije, do oktobrskega koncerta francoskega pianista Francoisa Weigel-a (član žirije na tekmovanju Chopinov Zlati prstan), ki je na svojem koncertu izvedel Valček op.1, ki je bil obvezna skladba za tekmovalce ... Njena strast je tudi filmska glasba in tako je ustvarila glasbo za film Darilo, režiserja Borisa Bezića. Leta 2009 je dobitnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo.

V letu 2011 so se zvrstile skladbe z orkestrom KGBL- Melina za godalni orkester in kontratenor pod taktirko dirigenta Tomaža Habeta, Baletni stihi (komornih zasedb na temo slovenskih ljudskih pesmi) so bili podlaga za baletne koreografije konservatorija Ljubljana, ki je imel dva dneva v Linhartovi dvorani CD razpodana. Orkester Akademije za glasbo je na svojem gala koncertu v Gallusovi dvorani CD premierno izvedel Kantato za veliki simfonični orkester in sopran (Katja Konvalinka)- Anna Ahmatova v ruščini, z dirigentom Marko Letojo. Dogodek je po besedah kritika Mojce Menart bil eden vrhuncev sezone!

 

Za projekt “Murske balade in romance” (F. Lainšček) je napisala skladbo Najen prt (pesnik Dušan Šarotar). V letu 2013 se je v Mestni galeriji v Ljubljani odvijala razstava: Fragmenti sreče kustosa Sarivala Sosića. Tinina inštalacija v temni sobi z glasbenim prispevkom je bila del tega in po odzivih srednješolcev je pritegnila navdušujoče odzive. V juliju 2013 se je odvil cikel skladb za sopran, mezzosopran in klavir, na temo angleškega pisatelja, pesnika W. H. Auden-a. Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo. Januarja  2014 je Slovenska filharmonija pod vodstvom dirigenta Simona Krečiča izvedla skladbo Najin prt za simf. orkester. Novembra 2014 je bila izvedena filmska glasba (ruski režiser Andrey Shuskov- Invention of Love) za komorni orkester mladih glasbenikov pod vodstvom dirigenta Tilna Drakslerja, ki je v Narodnem domu v Celju v živo spremljala risanko. JSKD je izdal njeno trostavčno skladbo za mlade citrarje. Snežna kraljica je njena nova ideja nove glasbene ustvarjalnosti, ki se imenuje Avtorski glasbeni performans. Prvi koncert je bil izveden v R. Slatini decembra 2013. Marija Magdalena, glasbeni performans je bil izbran za koncert na Festivalu Ljubljana za leto 2015. Festival Domžale je novembra 2014 izvajal Najen prt (mednarodna zasedba) pod umetniškim vodjem Mateta Bekavca. L. 2014 je Tina bila izbrana za rezidenco MK na Dunaju, kjer je predstavljala Slovenijo kot ugledna skladateljica in improvizatorka. V sodelovanju s pianistom in producentom Dejanom Berdenom sta v letu 2015 izdala unikaten projekt na zgoščenki- MB4-improvizacija 4ročno, marca 2015 sta bila izbrana za koncert na Festivalu: Sarajevska Zima 2015 v BIH. V marcu 2015 je Tinin opus bil predstavljen  v oddaji Opus novinarke Darje Korez.

  Avgusta 2015 je avtorski glasbeni performans Marija Magdalena bil izvajan na Festivalu Ljubljana, ter na gradu Negova, bil do konca napolnjen, in po kritikah prejel popolno navdušenje. Cankarjevi torki: Klub Cankarjevega doma je februarja 2016 izvedel koncert proste improvizacije Tine Mauko. Marca 2016 je bila Marija Magdalena izvajana na 32. Sarajevskem Festivalu: Sarajevska Zima 2016, pod naslovom: Duša in sicer v prestižni Gradski Viječnici.

Nato je sledila kompozicija za gledališko predstavo Triko, pisatelja Milana Jesiha, v režiji G. Žilavca (Šentjakobsko gledališče). Sledili sta skladbi Đenaza za klavir in violino (izvedba na DSS v Križankah, leto kasneje je to skladbo izvajal klarinetist Mate Bekavac z vibrafonistom Jožetom Bogolinom), ter skladba za klavir: Škorpijon, ki jo je v okviru Noči slovenskih skladateljev izvajala skladateljica sama. Tina Mauko je bila med letoma 2017 in 2018 operna korepetitorka v SNG Maribor, od leta 2018 pa deluje kot korepetitorka za balet v SNG Ljubljana. Leta 2018 je postala docentka, profesorica harmonije na PEF v Mariboru.

Tina se je preizkusila tudi v ustvarjanju produkcijske glasbe, in sicer je sledil unikaten pop poizkus: Feel Valentine, v katerem je Tina avtorica in pevka. Skladba je bila sprejeta na oddaji Točka na TV SLO2, ter se izvajala na slovenskih radijskih postajah.

Tina redno nastopa kot improvizatorka na povabilo slovenskih slikarjev ob odprtju slikarskih razstav, ter na mednarodnih poletnih baletnih šolah (baletna šola Stevens v Kranju).

Tina redno korepetira balet v SNG Opera in balet Ljubljana, ter sodeluje z mnogimi priznanimi baletnimi imeni, kot so: Rafael Avnikjan, Cosmina Zaharia, Aleksej Ljubimov, Anton Bogov, Ute Kopp ... .

V letu 2019 je izdala suito za trio flavt (V gozdu), izdano v lastni samozaložbi.

.jpg
73028104_10217817958057891_8517820845559
12540898_1064330656952550_58322365833541

TINA MAUKO  (Murska Sobota, 1982) je diplomirala iz klavirja leta 2004 na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri docentu Tomažu Petraču. V času študija se je izpopolnjevala pri priznanih  pianistih in pedagogih (Aci Bertoncelj, Sijavuš Gadžijev, Rita Kinka, Arbo Valdma, Igor Dekleva, Aleksander Madzar, Konstantin Bogino). Na tem področju ima  dve prvi nagradi na državnem tekmovanju in eno mednarodno iz klavirskega dua, ter tretje mesto na državnem tekmovanju iz solo klavirja v najvišji kategoriji. Julija 2011 je diplomirala iz kompozicije na isti Akademiji pri profesorju Janiju Golobu.

Marca 2008 smo lahko prisluhnili krstni izvedbi njene Judovske rapsodije (Barbara Jernejčič- mezzosopran, violina- Klemen Bračko, dirigent- Matjaž Rebolj, besedilo v hebrejščini), ki jo je izvajal mednarodni orkester- Savitra v Kazinski dvorani v Mariboru (snemanje za radijski program Ars), ter Viteški dvorani v Ljubljani. Istega leta- oktobra je njen Glasbeni teater izvedel 3